GÖZ SAĞLIĞI
SIK SORULANLAR

Katarakt cerrahisi ile ilgili sık sorulan sorular

Katarakt cerrahisi sonrasında işlerime ne zaman dönebilirim?

Ekstrakapsüler katarakt ekstraksiyonunda yaklaşık 15-20 gün, fakoemulsifikasyonda ise birkaç gün içinde işinize dönebilirsiniz. Gözünüzü zorlayacak bir iş yapıyorsanız bu süreleri daha uzun tutmakta fayda vardır. Yine bu şekilde işleri olan kişilerin kesi problemleri ile karşılaşmaması için fakoemulsifikasyon yöntemini tercih etmesi gerekir.

Katarakt ameliyatını ne zaman olmam gerekir?

Görmeniz kendinize yeterli gelmemeye başladığı anda katarakt ameliyatını düşünmeniz gerekir. Fakoemulsifikasyonla katarakt ameliyatı olmayı istiyorsanız biraz daha acele etmekte fayda vardır. Zira bu yöntemde lens ses dalgaları ile parçalanmakta olup bekleyen kataraktlarda lens çekirdeği daha da sertleşir ve parçalanması daha zor olur. Bu durumda daha fazla enerji harcanması gerekir ve fazla enerji göz içi dokularına zarar verebilir.

Gözümü kısarsam veya oynatırsam ne olur?

Gözünüz iğne ile uyuşturulduğu takdirde böyle sorunlar olmayacaktır. Özel bir aletle göz kapaklarınız açık tutulur ve ameliyat yürütülür. Damlalarla uyuşturma yapıldığı takdirde kapak ve göz hareketleriniz tamamen sınırlandırılamaz. Kapak hareketlerinizi bir aletle açarak engellemek mümkündür. Ancak göz hareketlerinizi kendinizin engellemesi gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu ise doktorunuzun söyleyeceği yere sabit olarak bakmanızdır.

Ameliyat esnasında ağrı duyar mıyım?

Anestezi yapıldıktan sonra ağrı duymazsınız. Eğer ağrı duyuyorsanız ek anestezi yapılabilir ve rahat bir şekilde ameliyatı geçirmeniz sağlanır.

Hastanede yatmam gerekir mi?

Günümüzde katarakt cerrahisi günübirlik yapılarak ameliyattan hemen sonra hasta evine gönderilebilir. Ameliyat sonrası ancak çok ciddi sorunlar çıktığı takdirde hastaneye yatmak gerekebilir.

Her göze lens olur mu?

Geçmişte yapılan katarakt cerrahilerinde sadece katarakt alınır ve ameliyat sonrasında hastaya kalın camlı gözlük verilerek görmesi sağlanırdı. Sonraları gözün renkli tabakasının önüne suni göz içi lens uygulaması başladı. Bunun ardından normal insan lensinin bulunduğu yere yani renkli tabakanın ardına lens uygulaması yapılmaya başlandı. Ancak bu lenslerin yerinde kalabilmesi için lens zarlarının desteği gerekmektedir. Günümüzde yapılan katarakt cerrahilerinde suni göz içi lens ya lens zarlarının arasına ya da lens zarlarının önüne konmaktadır. Lens zarları yeterli destek sağlayamadığı zaman suni lens ya yine renkli tabakanın önüne konur, ya da lens renkli tabakanın arkasına konur ama ipliklerle gözün beyaz tabakasına dikilir. İlk ameliyatında gözünün içine lens yerleştirilmemiş kişilere de ikinci bir ameliyatla göz içi lens uygulaması yapılabilir.

Anket
Gözlük veya Lens kullanıyor musunuz?
Gözlük Kullanıyorum
Lens Kullanıyorum
İkisini de kullanıyorum
İkisini de kullanmıyorum
Göz Sağlığı
Anlaşmalı Kurumlar

S.S.K

EMEKLİ SANDIĞI
T.B.M.M.
BAĞ-KUR
M.E.B. MENSUPLARI
İLKÖĞRETİM OKULLARI
LİSELER
KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
MÜFTÜLÜKLER
EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ
HAVA HARP OKULLARI
TÜRK HAVA YOLLARI
MAL MÜDÜRLÜĞÜ
DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMELERİ
NÜKLEER ENERJİ KURUMU
TAPU VE KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
İ.S.K.İ
HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
VALİLİK
DEVLET HASTANELERİ
ADLİYE
DEVLET DEMİR YOLLARI
GAZİ
BÜYÜKŞEHİR VE İLÇE BELEDİYELERİ
KAYMAKAMLIKLAR
TÜM DEVLET MEMURLARI

TÜRK TELEKOM
İSTANBUL DEFTERDARLIĞI VE VERGİ DAİRELERİ
YEŞİLKART
TÜM RESMİ KURUMLAR